Obvestila

Plačilo DDV od provizij portalov

 

Sobodajalci, ki sobe oddajajo preko posrednikov oziroma ponudnikov oglaševanja na njihovih spletnih straneh (Airbnb, Booking.com,…), ki imajo sedež izven Slovenije, morajo od prejetih storitev posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora, obračunati DDV v Sloveniji po splošni stopnji 22% (gre za storitve, za katere se kraj obdavčitve določi glede na sedež prejemnika storitve – obrnjena davčna obveznost);

 

Kot prejemniki teh storitev se morajo sobodajalci identificirati za posebne namene DDV, tudi če ne dosežejo zakonskega praga obdavčljivega prometa. Če je sobodajalec identificiran za posebne namene DDV le kot prejemnik storitev posredovanja, mora predlagati obračune DDV v elektronski obliki in plačati DDV od prejetih storitev posredovanja za ostale dobave, ki jih kot mali davčni zavezanec opravi na ozemlju Slovenije, pa na računu DDV ne obračuna. Če pa se je sobodajalec dolžan identificirati za namene DDV ali se prostovoljno odloči za identifikacijo za namene DDV, pa mora tako od prejetih storitev posredovanja kot od opravljenih dobav na ozemlju Slovenije obračunati in plačati DDV.

Razvojna agencija (RRA) Zeleni Kras je pripravila pomembno obvestilo o obveznosti plačila davka na dodano vrednost od vseh provizij za rezervacije preko spletnih portalov kot je npr. Booking.com. Obveznost velja za vse ponudnike nastanitev, tudi za tiste, ki se glede na promet (pod 50.000 EUR/leto) niso dolžni identificirati v sistem davčnih zavezancev za plačilo DDV. V tem primeru se naredi registracija za male davčne zavezance.

Navodila in postopek sta opisana TUKAJ.

Seznam članov
First
Prev
Stran 1 od 15
Next
Last
First
Prev
Stran 1 od 15
Next
Last
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.